Vetőmag előállítások és lehetőségek

VETŐMAG ELŐÁLLÍTÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK

Vetőmagtermesztés

Vetőmag szaporításaink célja, hogy olyan jó minőségű vetőmagokat állítsunk elő és biztosítsunk a termelő partnereink számára, melyek igyekeznek a gazdák igényeit maximálisan kielégíteni. Ezért a Marton Genetics vetőmag termeltetői csapata a vetőmagok minőségét különösen szigorúan ítéli meg.

A megfelelő minőségű vetőmag előállítása érdekében a következő szigorú szempontok szerint dolgozunk:

 • A Marton Genetics által forgalmazott vetőmagokat döntően Magyarországon, hazai termelőknél állítjuk elő. Vetőmag-előállító partnereinkkel évek óta tartó jó kapcsolatot alakítottunk ki, akik maximálisan betartják a vetőmag előállításban nélkülözhetetlen technológiai fegyelmet.
 • A martonvásári kutatóintézet által nemesített összes fajtához a kutatók szaktudása biztosítja a hibridek előállításához szükséges technológiai hátteret.
 • A kutatóintézeti kollégákkal közösen nagy hangsúlyt fektetünk anyagaink genetikai tisztaságra, mely már az alapanyagok felszaporításánál elkezdődik, és a vetőmag-előállítás során végig folytatódik.

Hibridkukorica vetőmag-előállítás:

 • Vetőmag szaporításainknál 2008. óta napi követési rendszert alkalmazunk. Így már az előállító terület kiválasztásától, egészen a termés hibridüzemi feldolgozásig és fémzárolásáig ellenőrzésünk alatt tartjuk.
 • Kiemelt figyelmet fordítunk a területek kiválasztására, illetve az idegenelési- és címerezési munkálatok ellenőrzésére. Célunk, hogy idegen növény a területen és címer az anya növény állományában nem maradhat.
 • A fémzárolt vetőmag minőségét nagyban befolyásolja a megfelelő körülmények között végzett betakarítás. Feldolgozó partnereinkkel együtt a betakarítást 25-35 % szemnedvesség-tartalom között végezzük, így a már biológiailag érett magot nem veszélyeztetjük, megóvjuk a későbbi betegségektől.
 • A vetőmagüzemi munkák első fázisaként a beszállított vetőmag szelekciója történik, majd ezt követően csövesen 35-38 C° levegővel szárítjuk, amit kíméletes morzsolás követ. Ezek után rostázással biztosítjuk a homogén méretet és minőséget. A vetőmag-üzemekben a minőség biztosítása érdekében nem csak méret, hanem  fajsúly és szín szerint is osztályozásra kerülnek a vetőmag mennyiségek.

Kalászos növény fajták vetőmag-előállítása:

 • A kalászos vetőmagtermesztő tábláink esetében ugyanúgy törekszünk a legalkalmasabb területek kiválasztására, mely lehetővé teszi a homogén növényállomány kialakulását, ezzel segítve az egyes munkafolyamatok optimalizálását.
 • Kollégáink és előállító partnereink az előállítások során folyamatos kapcsolatban vannak, hasonlóan a hibridkukorica vetőmag előállításnál leírtakhoz.
 • Az öntermékenyülő búzafajták izolációt nem igényelnek, a 2 m elválasztósáv elhagyása elegendő a vetőmagtermesztő táblarészek között.
 • Más kalászos fajok, illetve hibridek (pl. rozs, tritikálé, néhány árpa, illetve zab fajta) esetében, ahol valamilyen mértékű idegentermékenyülés fennáll, nagy odafigyelést igényel a vetőmag törvényben is előirt izolációs védőtávolság biztosítása.
 • A gabonafélék vetőmag előállításánál is szükség van a gondos és aprólékos, nagy odafigyelést igénylő idegenelési munkálatokra és a megfelelő tápanyag ellátásra.
 •  A vetőmag gyors és jó minőségben történő betakarítását (nem tartalmaz gyommagvakat, zöld szárrészektől mentes) a teljes érés elejére igyekszünk időzíteni, amikor a szemtermés nedvességtartalma 14,5 %, vagy ennél kevesebb.
 • A betakarítást követően a vetőmagüzemekben az előtisztítás következik, majd ha szükséges, 40 C°-nál nem magasabb hőmérsékletű levegővel történik a szárítás.
 • Az így kapott nyers vetőmag a beérkezéskor vett minta alapján kerül rosták segítségével méret szerinti feldolgozásra, majd csávázottan kiszerelésre.

A Marton Genetics által forgalmazott összes vetőmagtétel a végső minősítést megelőzően több független laboratóriumi vizsgálaton esik át a vetőmagüzemekben és a saját laboratóriumunkban is. Végezetül a minősítő bizonyítványt pedig az EU és ISTA akkreditációval rendelkező NÉBIH vetőmagfelügyeleti osztálya adja ki.

 • A vetőmagpiacon a vetőmagtermesztési szerződéseink minőségi feltételei szigorúbbak a Magyar Szabványnál.
 • A Marton Genetics által forgalmazott vetőmagok garantáltan GMO-mentesek. Erre a garanciát a magyarországi előállítások, valamint a külföldi előállításoknál alkalmazott szigorú előírásaink és a NÉBIH labor GMO-mentességet igazoló vizsgálati jegyzőkönyvei adják.

Aki Marton Genetics vetőmagot vásárol, saját maga győződhet meg róla, hogy a minőség iránti elkötelezettségünk kiváló vetőmagokban ölt testet.