Milyen kukoricatermésre számíthatunk 2018-ban?

Milyen kukoricatermésre számíthatunk 2018-ban?

Megkezdődött a kukorica betakarítása, s a várható terméseredményekkel kapcsolatban sok kérdés merült fel. Jobb lesz-e 2018, mit az előző évek, mire számíthatunk országosan, s milyen különbségek adódtak a különböző országrészek, régiók között?

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel, és a 10-30 fok között számolt GDU-hőösszeg értékek április 1-től többnyire 1400 és 1600 GDU  között járnak az országban. Ezek az értékek az átlagos értékek fölött vannak, a legtöbb hibrid számára augusztus végére elegendő hőmennyiség gyűlt össze a teljes éréshez.

Ugyanakkor tapasztaltuk, hogy az aszály szinte az egész országot sújtotta, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Békés és Hajdú-Bihar megyében jelentősek az aszály okozta veszteségek.

Mindeközben a csapadék térbeli eloszlása ismét érdekes képet mutat hazánkban. A Bakonyban, Délnyugat-Dunántúlon és az Őrség területén az évszakos csapadékösszeg meghaladta a 220 mm-t, míg az Északi-középhegység egyes részein 2018 tavasza a megszokottnál melegebb és átlagos csapadékú volt.

A csapadékviszonyokat tekintve az egyes hónapok is változatos képet mutattak. Míg a március csapadékosabb volt a szokásosnál, addig májusban, de leginkább áprilisban jelentős csapadékhiány mutatkozott. A március a 3. legcsapadékosabbnak, míg az április a 6. legszárazabbnak adódott 1901 óta. Az ország keleti területén (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) területein a háromhavi csapadékösszeg 100 mm alatt maradt (1.kép) (forrás: met.hu).

A hazánkban tehát egyre gyakoribbá válik az aszály és az általa okozott kár is, amivel számolnia kell a termelőknek. A kockázat csökkenthető rövid(ebb) tenyészidejű hibridek vetésforgóba illesztésével. Ebben az esetben az állomány elkerüli a tenyészidőszak kritikus pontjai (pl. virágzás) során fellépő aszály kockázatát. Ekkor is számolni kell azonban a szárazsággal, ezért a kukoricahibrid kiválasztásakor a szárazságtűrés mindenképpen fontos mérlegelési szempont. Ezek mellett meg kell említeni, hogy aszály idején megnő a szártörés kockázata is, így a hibridválasztáskor erre is külön figyelmet kell fordítani.

Az elmúlt félév hektikus időjárása és az országban alkalmazott igen sokszínű agrotechnikai tényezők figyelembevétele mellett elmondhatjuk, hogy

  • az ökológiai adottságok és agrotechnikai tényezők mellett kiemelkedő szerepe van hibridválasztásnak;
  • a klímaváltozás hatásai miatt a jövőben még jobban felértékelődik a biológiai alapok szerepe;
  • a termesztési célnak megfelelően az adott ökológiai viszonyokhoz és az agrotechnika színvonalának megfelelő hibridet kell választani.

Tudjuk azt, hogy a fentebb említett kérdésekre és szélsőséges időjárási anomáliák kivédésére a Marton Genetics széles portfoliója is lehetőséget ad. Hibridjeink között megtalálhatóak a nagy termőképességű, jó alkalmazkodóképességgel bíró, időjárási szélsőségeket jól toleráló hibridkukoricák. Ilyen kilátások mellett felértékelődnek az olyan hibridek, amelyek kedvezőtlen feltételek mellett megbízhatóságukkal, stabilitásukkal extenzív termőhelyeken is kiemelkedő terméseredményekre képesek.

Az MG porfóliónk tagjai közül 4 hibridet emelnénk ki, amelyek közkedveltek az országban.

Az ország nyugati részén nagyobb területen termelt Estilla hibrid
(2. kép). állományát szemlézve megállapítható, hogy portfoliónk egyik legmegbízhatóbb hibridje. Az állomány egyöntetű, mely termése minden évben az élvonalban helyezkedik el becslések szerint az idén sem lesz ez másként. A hibrid tulajdonságai alapján az ország egész területére ajánljuk termesztését.

Hazánk keleti részén igen közkedvelt hibridünk a Koregraf, ami éréscsoportjának egyik vezére. Extenzív és intenzív körülmények között is kivételesen jól hasznosítja a terület adottságait, ezzel kiemelkedve a többi hibrid közül. Az aszályos időjárás ellenére az ország keleti részein kitűnően helyt áll. A képen látható debreceni állomány (2.kép) a csapadékhiány ellenére egyöntetű, egyöntetűen telített csöveket hozott. A sorok száma 16-18, cső méret 22-24 cm.

Mv 350

Az Mv 350 hibridünk a korai éréscsoport közepén érik. A tenyészidejének megfelelően a terméspotenciálja magas, az ország északi és déli területein egyaránt beleillik az üzemi vetésszerkezetbe. Az idei aszályos időjárásban is termésstabilitás jellemzi, az előzetes adatok alapján. Azon termelőknek, akik őszi kalászos előveteményként szeretnék használni teljes mértékben ajánljuk.

Mv Koppány

Remek teljesítményt nyújt a kedvező csapadékellátottságú évjáratokban. Aszályos évben, mint az  idei év is, átlag feletti terméseredményre képes, bárhol megállja a helyét. Időben, április második dekádjától történt vetések esetén biológiai érése nyugodt körülmények között történt, korai virágzás jellemezte, jól termékenyült, a szemek kiteltek. Az eredmény magas termés, alacsony szemnedvességgel. A csővégi szemek kivétel nélkül berakódtak.

A fenti, kiemelt hibridjeink ismertetésével szeretnénk hozzájárulni azoknak a termékeknek a kiválasztásához, amelyek bizonyítottan helyt álltak a szélsőséges időjárási  viszonyok között is. További információkért keressék képviselőinket bizalommal, hiszen „együtt értéket teremtünk”!