Ahol nincs esély öntözésre, ott is lehet jó kukoricát termelni!

Ahol nincs esély öntözésre, ott is lehet jó kukoricát termelni!

Vitai László családi gazdálkodó Sajószögeden él a Dél-borsodi régióban. Öntéstalajokon gazdálkodik, mégsincs esélye öntözni a területeit. Azonban van egy ütőkártya a kezében!

“300 hektáron termelünk, amely kétharmad részben a saját területünk. 10 kilométeren belül helyezkednek el a területeink és 38 táblánk van – amely közepes töredezettségnek számít hazai viszonylatban.” – így kezdte mesélni történetét Vitai László családi gazdálkodó, akit az Agroinform.hu riportere kérdezett. “Termőterületeink 13 aranykoronától 40 aranykorona értékig nagyon vegyes minőségűek. Van réti öntéstalaj és réti csernozjom talajunk is – területeink nagyobb része nitrátérzékeny.

Csapadékeloszlásunk nagyon szélsőséges. Öntözési lehetőségünk pedig nincsen és soha nem is volt

– ami nagy bánatunk, mert a földek gyakorlatilag két folyó között fekszenek, mégsincs kiépítve csatornarendszer.

Az összes termőterület egyharmada kapás kultúra, a búza, árpa és repce pedig kétharmad területet – 80, 60 és 60 hektárt – foglal el a vetésforgóban. Kísérletező lelkek vagyunk, ezért a Marton Genetics jól bevált vetőmagjai mellett mindig kipróbáljuk a nemesítőház szakemberei által ajánlott fajtákat és hibrideket is. Búzában például nagy megelégedéssel használjuk évek óta az Mv Nádor fajtát, de idén először kipróbáltuk az Mv Ménrótot is.

Az Mv Ménrót fajtát nagy terméspotenciál és kiváló betegség-ellenállóság jellemzi. Az állami fajtakísérletekben 13%-kal termett többet a standard fajtáknál. Rozsdagombákkal szembeni toleranciája kiváló. A harmonikus tápanyagellátást magas sikértartalommal hálálja meg.

Mv Ménrót és Mv Nádor – jól bevált búzafajták a gazdaságban
Mv Ménrót és Mv Nádor – jól bevált búzafajták a gazdaságban

Amikor nagyobb területen próbálunk ki új vetőmagot, fontos számomra, hogy előtte a saját szememmel is meggyőződhessek az adott fajta vagy hibrid teljesítményében. Ha egy környékbeli gazdálkodó már kipróbálta azt a vetőmagot, amit először fogok használni, akkor elmegyek és megnézem a kultúrát, hiszen így hasonló területi adottságok mellett láthatom, hogy körülbelül mire számíthatok majd – természetesen a túl sok-, vagy túl kevés csapadék beleszólhat a számításainkba, de az ember mindig bízik az évjárat átlagos időjárási körülményeiben.

Kukorica tekintetében már 10 éve termelünk Marton Genetics hibridet.

Kukoricatermésünk átlagos körülmények között a magyar éves termésátlagon felüli eredményt szokott mutatni, 10-11 tonnás eredményekkel.

Marton Genetics kukorica-portfóliója természetesen 10 év alatt folyamatosan fejlődött és változott. Legrégebb óta a Mv 277-es hibridet alkalmazzuk és a mai napig elégedettek vagyunk a teljesítményével a mi adottságaink között. Az Mv 277 310 FAO számú, kiemelten szárazságtűrő, magas termőképességű, kiemelten jó stressztűrő képességgel rendelkező hibrid. Szintén éveken keresztül termesztettük az Mv 350 hibridet és a Kamaria-t, valamint kipróbáltuk a Margitta és a Koregraf hibrideket is.

Mv 277-es kukoricahibrid

Az Mv 350 hibrid a mi termőterületeinken még a prospektusban szereplő leírásnál is jobban teljesített, ezért úgy éreztük, mintha ezt kifejezetten nekünk nemesítették volna. Előveteménytől függetlenül, megbízhatóan, átlagon felül termeltünk vele 11 tonna körüli hozamokat. Ki kell emelnem nagyon jó tápanyagreakcióját és vegetatív tulajdonságait, a kiemelkedő szárazságtűrését, szemet gyönyörködtetően egyöntetű állományát és kiváló ár-érték arányát.

Homogén, egészséges színű Marton Genetics kukoricatábla Dél-Borsodból – fotó:Vitai László

Ezt a hibridet is – ahogyan a kukoricát általánosságban –  65000 tővel vetjük, az ajánlás szerint.

Technológiánk első eleme őszi alaptrágyázással indul, így szántás előtt NPK-t vagy kálisót szórunk – attól függően, hogy mi volt az elővetemény. Kukorica előtt mindig szántunk. Tavasszal, vetés előtt a teljes területre 140-160 kg karbamidot juttatunk ki. Ezek után 5-6 napot pihen a terület.

A vetés 65000 tőszámmal történik, a sor mellé pedig vetéssel egy menetben NPK-t adunk cink kiegészítéssel. 5-6 leveles állapotban lombtrágyát adunk a kukoricának – szintén cink-tartalommal. Tapasztalatom szerint a nitrogén mellett sorsdöntő hatású a cink kijuttatása a kukorica esetében. Gyomirtásunk jól szokott sikerülni, hiszen a mi területeinken ez viszonylag könnyen megoldható.

A gyomirtás általában szépen sikerül – fotó: Vitai László

8 leveles állapotban, ha jön csapadék, előtte 100 kg folyékony nitrogént juttatunk ki. Az Mv 350 hibrid intenzív érésideje szeptemberre esik és a kukorica októberre lesz kész.

Úgy vettem észre, hogy a Marton Genetics kukoricahibridek vízleadása nagyon jó más nemesítőházak termékeihez képest. Ezt a tavalyi nagy esőzések után learatott termésünk 16-os vize is bizonyította.

Az újonnan kipróbált kukoricahibridek is 350-360 FAO számúak, hiszen nekünk ez a középkorai érésidő felel meg leginkább a természeti adottságainknak.

A szemet gyönyörködtető “Marton Genetics-zöld” szín a vitalitás záloga! – fotó: Vitai László

Idén a Dalamer és az Mv 214 hibridekhez fűzünk nagy reményeket, igaz, hogy először vetjük el ezeket – de egy környékbeli gazdaságban már szépen teljesítettek és a területi képviselőm is ajánlotta – így kerültek a termesztésünkbe.

Kovács Zsuzsa területi képviselőnk személyét szeretném kiemelni, hiszen nagyon elégedett vagyok a munkájával – érezni lehet rajta, hogy mennyire érdekli- és mennyire szereti a szakmáját. Nála nem csak addig tart a kapcsolattartás az ügyféllel, amíg eladja a vetőmagot, hanem az egész gazdálkodási évet végig kíséri – és sokszor végig dokumentálja a termelővel. Rendszeresen felhív, megnézi az állományt – és nem egyszer fordult elő, hogy akkora izgalommal várta egy-egy új hibridnél a betakarítási eredményeket, hogy beült velem a kombájnba, hogy mihamarabb lássuk az eredményt.

Szeretném hangsúlyozni, hogy milyen fontos, amikor Zsuzsa már egy évvel hamarabb jelzi, hogy egy számomra kedvezően teljesítő hibrid kivezetésre kerül a kukorica-portfólióból. Ilyenkor együtt találjuk ki, hogy milyen új és korszerűbb szaporítóanyag vegye majd át a helyét, amit ugyanabból a vonalból nemesített a Marton Genetics. Megnyugtató a szaktudása és az előrelátása, amivel a termelőit segíti, támogatja.

Soha nem volt semmi negatív tapasztalaton a vetőmag-ellátással és kiszállítással kapcsolatosan, hiszen én már novemberben le szoktam foglalni a vetőmagot, hogy biztosan meglegyen az a hibrid és az a mennyiség, amire nekem szükségem lesz.

Kölcsönös a bizalom a Marton Genetics szakembereivel, hiszen ők is tudják, hogy amit lefoglalok novemberben, azt biztosan megrendelem majd – és én is tudom a sok éves jól bevált tapasztalat alapján, hogy amit lefoglalok, azt ténylegesen félreteszik és fenntartják számomra.

Úgy gondolom, hogy ez a bizalom a kulcsa a hosszútávú kiváló üzleti kapcsolatnak – és ez a kukoricánk sikeréhez is évről-évre hozzájárul.”