Csodát művelt a kukorica még rossz minőségű talajon is

Csodát művelt a kukorica még rossz minőségű talajon is

Négy cső egyetlen silókukorica-szárról jó minőségű talajon is szép teljesítmény, de 3 aranykoronás föld esetében egyenesen csodának számít.

A MARTON GENETICS vetőmagjaiból kikelt növények mégis képesek erre. Nem csupán mennyiségben, minőségben, vagyis a beltartalmi értékeket tekintve tapasztalnak kiemelt változásokat azok a gazdák, akik a cég termékei mellett tették le voksukat.

Harminc éve foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel Ócsai Árpád, és ha szarvasmarha, akkor kukorica – méghozzá nagy mennyiségben. 35 hektáron termesztenek silókukoricát vetésforgóban, hogy kellő mennyiségű takarmánnyal láthassák el a tél folyamán állataikat. Közel 4 éve használják a martonvásári MARTON GENETICS termékeit.

Ócsai Árpád már négy éve használja a MARTON GENETICS termékeit – fotó: Agroinform.hu

„Mindent kipróbáltunk 34 év alatt, ami rendelkezésre állt a piacon. Nagyon sokat kellett válogatnunk, hiszen olyan silókukoricára volt szükségünk, amit jól tudnak hasznosítani a szarvasmarhák. Mi mindig nézzük a szár-cső arányt és a beltartalmat is. Nem csak a mennyiség, a minőség is elengedhetetlenül fontos. A kukoricasiló esetében ugyanis az a cél, hogy minél többet képes legyen belőle megemészteni a szarvasmarha, és minőségi tejjé alakítsa.

Tehát bár hiába tömegtakarmány, nem törekedhetünk csak a mennyiségre, a minőség legalább olyan fontos. Ezért nem csupán a hozamot vizsgáltuk, hanem laboratóriumi vizsgálatokat is végeztünk, hiszen nem mindegy a fehérje-széndhidrát-keményítő arány sem.

A beltartalom tekintetében a MARTON GENETICS termékei hozták a legjobb eredményt.”

A martonvásári cég természetesen többfajta vetőmagot is kínál, ezért érdemes megvizsgálni, hogy melyiket milyen talajba érdemes vetni. Ócsai Árpád hatféle silókukoricát próbált már ki, hogy megtudja, melyik milyen talajon terem jól.

A beltartalom tekintetében a MARTON GENETICS termékei hozták a legjobb eredményt – fotó: Agroinform.hu

A LACTOSIL például kötött talajon teljesített kiemelkedően. Ez a hibrid remekül alkalmazkodik az eltérő környezeti feltételekhez, így a gyengébb területeken is kiemelkedően szerepel. A magas szemhányadnak köszönhetően kiváló szilázs készíthető belőle. A MARTON GERENTICS ezt a terméket elsősorban a jó kultúrállapotú területekre ajánlja olyan gazdálkodóknak, akik a kompromisszummentes szilázs készítéséhez ragaszkodnak, magas potenciált várnak, kiváló beltartalommal.

„Idén végeztünk egy kísérletet: MARTON GENETICS silókukorica fajtákat egymás mellé vetettünk, és megvizsgáltuk, mit produkálnak ugyanazon a talajon, ugyanolyan csapadékviszonyok, ugyanolyan klíma mellett. A CLASSIL szintén Leafy típusú hibridkukorica, és nálunk kiválóan teljesített kötött talajon és homokon is. Szárazság- és stressztűrő, magas a termőképessége is. A MAXIMA szintén stressz- és szárazságtűrő, én kifejezetten homokos területekkel rendelkező gazdáknak ajánlanám. Az IVOLA pedig kimondottan kötött talajon mutatja a legtöbbet. Ezek persze a saját tapasztalataink, de szerencsére a MARTON GENETICS szakemberei segítenek a területeinknek legmegfelelőbb fajták kiválasztásában.”

Ócsai Árpád arról is beszámolt, hogy amikor egyéb cégek termékeivel kísérleteztek, előfordult, hogy a kukorica csak egy méter magasságot ért el aratásig. Vagyis bár földjeik alacsony aranykorona értékűek, de a növény a benne lévő kevés tápanyagból szinte semmit nem tudott hasznosítani.

A MARTON GENETICS szakemberei segítenek a területeinknek legmegfelelőbb fajták kiválasztásában – fotó: Agroinform.hu

„Mi igen alacsony aranykorona értékű földeken dolgozunk, tehát igen gyenge minőségű a talaj. Ezen lehet javítani jó műtrágyázással, különféle lombtrágyákkal, de csodát természetesen így sem várhatunk, ezért a vetőmagon nagyon sok múlik. Ugyanis ha a vetőmag nőni kezd, nem mindegy, hogy a szármára adott tápanyagokat hogyan, milyen mértékben képes felvenni.

Más cégek termékeit is kipróbáltuk, volt olyan vetőmag, amiből 3,5-4 méteres növény lett, jó volt a beltartalma is, ám amikor arattuk, a szemek egyszerűen lehullottak a földre. Más fajtáknál pedig például azzal kellett szembesülnünk, hogy a szár behúzásakor a csövek folyton megakadtak. Hiába volt tehát gyönyörű a kukorica, olyan magasan helyezkedtek el a csövek, hogy a mi gépünk nem tudta vágni, ezért néhány percenként le kellett állítani az aratást, hogy elhárítsuk a problémákat.”

Ócsai Árpád arra is, kiért, hogy a MARTON GENETICS termékei közvetve a tejtermelésre is kihatnak. Más termékeknél előfordult, hogy vastag és kemény lett a szár, amit a szarvasmarhák nem szeretnek, így egyszerűen kiválogatják a takarmányból, és a földön hagyják érintetlenül. Ha pedig nem hasznosul, nem is hat a tejtermelésre.

A szarvasmarhák nem válogattak, örömmel fogyasztották el a silókukoricát – fotó: Agroinform.hu

„Ha vastag a szár, nehezen vagy egyáltalán nem emészthető. A MARTON GENETICS termékei esetében szerencsére nem kellett külön figyelmet fordítanunk arra, hogy hogyan, mennyire apróra vágjuk a szárat.

Vékony és sokkal puhább lett a növények szára, a szarvasmarháink így egyáltalán nem válogattak, mindet örömmel elfogyasztották.

Az sem mindegy, hogy mennyi a keményítő- és a szénhidráttartalma a kukoricának, vagyis mennyire édes. A szarvasmarha ugyanis édesszájú állat. Az édesebb ízvilágú takarmányokat sokkal szívesebben fogyasztja. Egyszer a lucernát nedvesen báláztuk, így fermentálódott, bebarnult, és olyan illata lett, mint a kávénak. Azt hittük, hogy nem eszik majd meg a tehenek, de csak azt ették, a többi lucernát a földön hagyták, ezért pedig egyenesen verekedtek, hisz olyan édes volt, mint a karamell. Ez a történet is bizonyítja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen szénhidráttartalommal rendelkezik a silókukoricánk. A MARTON GERETICS silókukoricái jellegükben nagyon hasonlítanak a csemegekukoricához.”

Nem csupán a minőséget, hanem a mennyiséget illetően is elégedett Ócsai Árpád. A MARTON GENETICS vetőmagjaiból kikelt kukoricák esetében 3-4 csövet is learathattak egyetlen szárról, ami alapvetően is szép szám, de egy 3 aranykoronás föld esetében egyenesen csodának számít. A számok is magukért beszélnek: amíg más cég termékeit használták, 60-80 mázsa silókukoricát takarítottak be 130 pótkocsival,

idén 1100 mázsát szállítottak be, ami sokkal magasabb minőségű beltartalommal is rendelkezett.