Itthon nemesített kukorica, ami jól bírja a hazai körülményeket

Itthon nemesített kukorica, ami jól bírja a hazai körülményeket

A MARTON GENETICS vetőmagjait úgy fejlesztették ki a martonvásári kutatóintézetben, hogy a legtöbbet hozzák ki Magyarország klimatikus és talajadottságaiból. Szécsi György 25 éve használja a cég termékeit, és úgy tapasztalta: amennyiben a vetőmagok megkapják az intenzív technológia mellett a megfelelő tápanyagmennyiséget és csapadékot, rendkívül jól teljesítenek.

Évente 80-100 hektáron veti el a MARTON GENETICS hibridkukoricáját Szécsi György Tolna megyei földterületein. Családi birtokaikon már 25 éve dolgoznak a martonvásári cég termékeivel. „Nálunk mindig első számú szempont volt, hogy azok a termékek, amiket használunk, Magyarországon készüljenek. És ennek nem csupán lelki vonzata van. A martonvásári vetőmagokat itthoni körülmények között, az itthoni talajokhoz és klímához mérten nemesítik.

Így az olyan szélsőséges időjárási körülmények, mint például a nagy szárazság vagy a túl sok csapadék esetén is kiválóan helyt állnak.

Megfigyeltük, hogy egyes konkurens hibridek nagy szárazságban nem teremtek annyit, szemben a MARTON GENETICS hibridjeivel, amelyek sokkal jobb termésátlagot produkáltak a saját kísérleteink során a mi termőhelyeinken.”

A cégnél a vetőmagszaporítás során az a cél, hogy olyan jó minőségű termékeket állítsanak elő partnereik számára, melyek igyekeznek a gazdák igényeit maximálisan kielégíteni, ezért különös hangsúlyt fektetnek a minőségre. Vetőmag-előállító partnereik maximálisan betartják a vetőmag-előállításban nélkülözhetetlen technológiai fegyelmet. Az itt nemesített összes fajtához a kutatók szaktudása biztosítja a hibridek előállításához szükséges technológiai hátteret.

Szécsi György szerint a MARTON GENETICS hibridjei nagy szárazság vagy túl sok csapadék esetén is kiválóan helyt állnak – fotó: Agroinform.hu

Külön hangsúlyt fektetnek a genetikai tisztaságra is, mely már az alapanyagok felszaporításánál elkezdődik, és a vetőmag-előállítás során végig folytatódik. A hibridkukorica vetőmag-előállítás során kiemelt figyelmet fordítanak a területek kiválasztására, illetve az idegenelési- és címerezési munkálatok ellenőrzésére, hogy idegen növény a területen és címer az anyanövény-állományában nem maradhasson. A betakarítást 25-35% szemnedvesség-tartalom között végezik annak érdekében, hogy a már biológiailag érett magot ne veszélyeztessék, és megóvják az esetleges későbbi betegségektől.

A beszállítást követően szelektálják a csöveket, majd csövesen 35-38 C° levegővel szárítják. A kíméletes morzsolás után rosták használatával biztosítják a homogén méretet és minőséget. Ám nem csak a méretre figyelnek: a magokat fajsúly és szín szerint is osztályozzák.

„Amennyiben a MARTON GENETICS termékei megkapják az intenzív technológia mellett a megfelelő tápanyagmennyiséget, sőt, jó szerencsével kellő mennyiségű csapadék is hullik, akkor ezek a vetőmagok rendkívül jól teljesítenek.

És van itt még egy nagyon fontos szempont, hogy az árfekvés is kedvezőbb a martonvásári termékeknél, mint a konkurenciánál. Megkönnyíti a munkánkat, hogy ezeknek a növényeknek nincs különösebb igényük, bírják a hazai klimatikus és talajviszonyokat, ezért feltételezem, hogy nagyon profi nemesítőgárdával dolgoznak.”

Szécsi György szerint arra is érdemes figyelni, hogy rövid tenyészidejű kukoricát válasszunk, ugyanis sokkal ellenállóbbak. Ráadásul a MARTON GENETICS fajtái sokkal kedvezőbb vízleadó képességgel bírnak. Ennek köszönhetően már korábban, szeptember végén vagy október elején meg lehet kezdeni az aratást.

„A takarmánykukoricák esetén nagyon fontos, hogy aratásra elérje a 14 százalékos víztartalmat. Ha nem annyira száraz az ősz, már 18 százaléknál megkezdjük a vágást, de akkor szárítani kell minden fajta esetében. Mivel idén meleg volt, a szárítási költségünk minimális lett. Érdemes ezekre az apróságoknak tűnő dolgokra is figyelni, hiszen sok időt és pénzt spórolhatunk meg. A MARTON GERENTICS-nél megtaláljuk az ehhez megfelelő fajtákat.

A korábbi MV 277-es helyett most a MARGITTA-ra váltottuk, ami a gyors vízleadásának köszönhetően alacsony szemnedvesség mellett betakarítható. Használjuk még a KAMARIA-t is, ami a szakértők szerint magas színvonalú gazdálkodás esetén a növekvő műtrágyaadagokra kiugró termésekkel reagál, és mi is ezt tapasztaltuk a gyakorlatban. A gazdák számos más termék közül is választhatnak, szerencsére ennél a cégnél mindenki megtalálja a saját földterületének, talajviszonyainak legmegfelelőbb fajtát.”